Primair Onderwijs

Ontwerp je eigen Eco-Keet

Het Spijkerpaleis is een 30 minuten durende speelfilm over een meisje van 14 jaar,  een eigenwijze architecte in de dop, die met haar oudere broer wedt, dat ze zelf een ‘Eco-keet’  kan ontwerpen én bouwen.

Wij dagen jongeren in het basisonderwijs (groep 7 & 8) uit om, net als  Marieke, het meisje uit de film, een ontwerp en maquette (op schaal) voor een eigen Eco-keet te maken! Alleen …, het wordt geen keet zoals in de film, maar een keet bij jullie op het schoolplein, waar je plannen kunt maken voor een schoolfeest of sportdag, waar je vlogs kunt opnemen of graffiti-kunst kunt maken. Een plek, waar je je creativiteit helemaal los kunt laten gaan. De vorm en inrichting van jullie Eco-keet moet de creativiteit dus goed prikkelen.Tegelijk willen we dat het een energie-zuinige keet wordt of dat het andere dingen heeft die goed zijn voor het milieu. Een hele uitdaging dus.

De leerlingen werken met z’n vieren of vijven aan deze opdracht.
De uitvoering vraagt 10-12 uren.

Downloaden

Opdracht ‘Ontwerp je eigen Eco-keet’

Lesbrief

Bouwpakket
Voor elk groepje van 4-5 leerlingen ontvangt u een GRATIS ‘bouwpakket’. Dit pakket bestaat uit:
1. een bodemplaat A3 (foamboard) om de maquette op te zetten.
2. millimeterpapier
3. foamboard A3 voor het maken van het moodboard.

U krijgt deze binnen een week toegestuurd.

Gastles of bedrijfsbezoek

Bouwen is leuk. Iedereen begint er op jonge leeftijd al mee: bouwen met blokken, Lego, planken of zand. Het begint met een idee. Het idee wordt een plan en om dit plan uit te voeren, is materiaal en ‘gereedschap’ nodig. Het bouwen van een huis, brug of sluis gaat op dezelfde manier. Het is alleen wat ingewikkelder. Hoe dit gaat, laten we de kinderen van uw groep graag meemaken via een interactieve gastles óf een bezoek aan een bouwbedrijf.

Bij de gastles doorloopt de gastdocent met de kinderen in grote stappen het bouwproces en welke beroepen daarbij komen kijken. Dit wordt afgewisseld met veel beeldmateriaal en korte opdrachtjes. Bij een bedrijfsbezoek volgen de kinderen in een carrousel de voorbereiding van een bouwwerk, welke machines en materialen worden gebruikt én mogen ze zelf aan de slag.

De gastles of het bedrijfsbezoek kunt u met de klas voorbereiden aan de hand van het werkboek ‘In Holland staat een huis’.

Antwoordblad
 

Boeiende bouwprojecten in Fryslân

  • Zwembad De Welle
  • Cambuurstadion
  • Nieuwe N31 Harlingen
  • Biosintrum
  • Wadden Center

Deze website is een initiatief van Bouwen aan de Bouw, een project van Bouwend Nederland – afdeling Friesland om jongeren bekend te maken met de wereld van de bouw en infra in Friesland. Bouwen aan de Bouw wordt mede mogelijk gemaakt door SBF en Bouwend Nederland. In de uitvoering werken we samen met Toekomstbouwers Friesland, Firda, Samen Fiks, NHL Stenden en het primair en voortgezet onderwijs.

  • SBF
  • bouwen aan de bouw
  • bouwend nederland