Met welke opleidingen kan ik in de Bouw & Infra terecht?

Wat ga jij doen na je eindexamen? Heb je ooit gedacht aan een bouwopleiding? In de bouw is meer dan genoeg werk, dus je bent zeker van een baan én je helpt mee om Nederland en de rest van de wereld mooier en beter maken.

VMBOMBOHBOWO

VMBO


BASIS EN KADER
Zit je in het tweede jaar van het VMBO basis of kader, dan kies jij dit jaar voor een profiel waarin je in het derde en vierde leerjaar verder gaat. Lijkt de Bouw of Infra je wat? Kies dan voor het profiel ‘Bouwen, Wonen en Interieur’ (BWI). Behalve theorie, heb je dan ook praktijkvakken en volg je stage. Via keuzevakken kun je je kennis en vaardigheden nog verder verbreden! Een hele mooie mix dus tussen theorie en praktijk.

Er zijn 13 locaties in Friesland die BWI aanbieden. Kijk voor meer informatie over BWI op hun websites:

Dockinga-Dokkum
Comenius Leeuwarden 
AMS Franeker
Marne Bolsward
Bogerman Sneek
KEI college H’veen
Singelland/BHS Gorredijk
Singelland Drachten en Surhuisterveen
Lauwerscollege Kollum
Stellingwerfcollege Oosterwolde
Liudger Drachten
Simon Vestdijk Harlingen


Heb je je VMBO-Basis diploma gehaald? Dan kan je naar het MBO om een niveau 2 opleiding te volgen. Je wordt dan opgeleid als praktijkgericht vakman/vakvrouw, zoals timmerman. Heb je een VMBO-Kader diploma behaald? Dan kan je in principe ook naar MBO niveau 4. Op het MBO kijken ze altijd wel welk niveau het beste bij jou past. Dat kan eerst ook even een niveau lager zijn.

GEMENGD EN THEORETISCH
Doe je VMBO Gemengd of Theoretisch en heb je je diploma gehaald, dan kun je door naar Havo of naar MBO niveau 4.’ Ook als je Havo klas 3 hebt gehaald, kun je naar MBO 4.

MBO


Een MBO bouwopleiding volg je bij de ROC’s of bij Toekomstbouwers Friesland.

TOEKOMSTBOUWERS FRIESLAND
Toekomstbouwers Friesland is een initiatief van werkgevers in de bouw i.s.m. Firda. Hier kun je de BBL-opleiding voor timmerman, metselaar en tegelzetter doen (niveau 2 en 3). Je komt in dienst bij Toekomstbouwers Friesland en gaat via hen 4 dagen per week aan de slag bij een aannemer. Dat betekent dat je meteen al verdient, ook wanneer je niet bij een aannemer aan de slag kunt. 1 dag per week ga je naar school. Deze wordt verzorgd door Firda.

ROC FIRDA
Bij Firda kun je een bouwopleiding op niveau 2, 3 én 4 doen.

NIVEAU 2 EN 3: BBL OF BOL
• De BBL-route is net als bij Toekomstbouwers Friesland: 4 dagen praktijk, 1 dag naar school. Alleen kom je hier voor 4 dagen per week rechtstreeks in dienst bij een aannemer. Heb je geen werkplek, dan ontvang je ook geen salaris.
• De BOL-route waarbij je het vak meer op school leert en via stages praktijkervaring op doet.

NIVEAU 4
De niveau 4 bouwopleiding leidt op tot middenkaderfunctionaris. Dat is een verzamelnaam voor allerlei beroepen zoals werkvoorbereider, bouwtechnisch tekenaar of uitvoerder. Deze opleiding kun je alleen via de ‘BOL’ route doen. De praktijk leer je via stages.

HBO


Wil je HBO Bouwkunde of Civiele Techniek doen, dan kun je naar NHL Stenden in Leeuwarden. Hier kun je rechtstreeks naar toe met een diploma

• Havo – N&T of N&G met Na of NL&T, E&M met Wi-B en Na
• VWO – N&T, N&G met Na of NL&T, E&M met Na
• MBO-Middenkaderfunctionaris Bouw (niveau 4)

Voldoe je niet aan de opleidingseisen, informeer dan bij de opleiding naar de mogelijkheden om jouw kennis bij te spijkeren.

WO


Voor een universitaire opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek (Infra) ga je naar Delft, Eindhoven of Twente. Hier kun je naar toe met een VWO diploma N&T of N&G, of E&M of C&M met wiskunde B en natuurkunde. Ook kun je instromen met een propadeusediploma van een andere HBO – of WO opleiding mits je voldoet aan de wiskunde en natuurkundenorm. Heb je dit niet? Informeer dan bij deze universiteiten naar jouw mogelijkheden om toegelaten te worden.

Boeiende bouwprojecten in Fryslân

  • Zwembad De Welle
  • Cambuurstadion
  • Nieuwe N31 Harlingen
  • Biosintrum
  • Wadden Center

Deze website is een initiatief van Bouwen aan de Bouw, een project van Bouwend Nederland – afdeling Friesland om jongeren bekend te maken met de wereld van de bouw en infra in Friesland. Bouwen aan de Bouw wordt mede mogelijk gemaakt door SBF en Bouwend Nederland. In de uitvoering werken we samen met Toekomstbouwers Friesland, Firda, Samen Fiks, NHL Stenden en het primair en voortgezet onderwijs.

  • SBF
  • bouwen aan de bouw
  • bouwend nederland
Copyright © 2024 De Bouw Iets Voor Jou. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring. Powered by Narvic.
+
+