Met welke opleidingen kan ik in de bouw & infra terecht?

Wat ga jij doen na je eindexamen? Heb je ooit gedacht aan de bouw? Daar is meer dan genoeg werk, dus je bent zeker van een baan én je helpt mee om Nederland en de rest van de wereld mooier en beter maken.

VMBOMBOHBO

VMBO


BASIS EN KADER
Zit je in het tweede jaar van het VMBO basis of kader, dan kies jij dit jaar voor een profiel waarin je in het derde en vierde leerjaar verder gaat. Lijkt de bouw&infra je wel wat? Kies dan voor het profiel ‘Bouwen, Wonen en Interieur’ (BWI).
Behalve theorie, heb je dan ook praktijkvakken en volg je stage. Via keuzevakken kun je je kennis en/of vaardigheden nog verder verbreden! Een hele mooie mix dus tussen theorie en praktijk.
Heb je een VMBO-Basisdiploma behaald? Dan kan je naar het MBO om een niveau 2 opleiding te volgen. Je wordt dan opgeleid als praktijkgericht vakman/vakvrouw, zoals timmerman bijvoorbeeld.
Heb je een VMBO-Kaderdiploma behaald? Dan kan je in principe ook doorstromen naar MBO niveau 4. Op het MBO kijken ze altijd wel welk niveau het beste bij jou past. Dat kan eerst ook even een niveau lager zijn.
GEMENGD EN THEORETISCH
Ook wanneer jij in het tweede jaar van het VMBO gemengd of theoretisch zit kies je dit jaar welke richting je de komende 2 jaar op wil. Heb je je diploma behaald? Dan kan je doorstromen naar de Havo of naar MBO niveau 4.’

MBO


Een MBO Bouwopleiding volg je bij de ROC’s of bij Bouwmensen, de praktijkopleiding van de sector.

BOUWMENSEN

Bouwmensen is een initiatief van de werkgevers in de bouw. Hier leer je 4 dagen per week in de praktijk. Je bent aan de slag bij een aannemer en gaat 1 dag naar school (BBL). Je komt in dienst bij Bouwmensen. Dat betekent dat je gelijk al verdient. Ook wanneer je niet bij een aannemer kunt werken. Je kunt hier niveau 2 en 3 doen. In Friesland heeft Bouwmensen een vestiging in Leeuwarden en in Heerenveen. De schooldag wordt verzorgd door het Friesland College.

ROC’S FRIESLAND COLLEGE EN FRIESE POORT

Bij de ROC’s kun je niveau 2, 3 én 4 doen.

NIVEAU 2 EN 3: 2 MANIEREN

• Net als bij Bouwmensen: 4 dagen praktijk, 1 dag naar school (BBL). Alleen kom je hier voor 4 dagen per week in dienst bij een aannemer. Heb je geen werkplek, dan ontvang je ook geen salaris.

• Een meer theoretische route (BOL) waarbij je het vak vooral op school leert en via stages praktijkervaring op doet.

NIVEAU 4

De niveau 4 bouwopleiding leidt op tot middenkaderfunctionaris. Dat is een verzamelnaam voor allerlei beroepen zoals werkvoorbereider, bouwtechnisch tekenaar of uitvoerder. Deze opleiding kun je alleen via de ‘theoretische’ route (BOL) doen. De praktijk leer je via stages.

In Friesland kun je bij ROC Friese Poort en ROC Friesland College bouwopleidingen volgen in Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en Sneek.

HBO


Wil je HBO Bouwkunde of Civiele Techniek doen, dan kun je in Friesland naar NHL Stenden Hogeschool. Hier kun je rechtstreeks naar toe met een diploma

• Havo – N&T of N&G met Na of NL&T, E&M met Wi-B en Na

• VWO – N&T, N&G met Na of NL&T, E&M met Na

• MBO-Middenkaderfunctionaris Bouw (niveau 4)

Met een afgeronde MBO-Middenkaderfunctionaris Bouw opleiding kun je bij de NHL in het tweede jaar instromen. De HBO opleiding duurt dan nog maar drie in plaats van vier jaar. Voldoe je niet aan de opleidingseisen, informeer dan bij de opleiding naar de mogelijkheden om jouw kennis bij te spijkeren.

UNIVERSITEIT

Voor een universitaire opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek (Infra) ga je naar Delft, Eindhoven of Twente. Hier kun je naar toe met een VWO diploma N&T of N&G -, E&M – of C&M met wiskunde B en natuurkunde. Ook kun je instromen met een propadeusediploma van een andere HBO – of WO opleiding mits je voldoet aan de wiskunde en natuurkundenorm. Heb je dit niet? Informeer dan bij deze universiteiten naar jouw mogelijkheden om toegelaten te worden.

Download het magazine ‘toekomstmogelijkheden in de bouw en infra’

Download het magazine
+
+